ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ο Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη στις 15 Ιουνίου, πραγματοποίηθηκε στη Βουλή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Στη συνεδρίαση αυτή, που είχε ως θέμα την «Προστασία του Κορινθιακού κόλπου», συμμετείχαν βουλευτές – σχεδόν αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ –, φορείς οικολογίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, ως βουλευτής Κορινθίας και γνωρίζοντας καλά τα ζητήματα του Κορινθιακού, πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημαίνοντας κυρίως τα εξής:

«Ο Κορινθιακός για μας που ζούμε εκεί, είναι η ζωή μας, είναι η καθημερινότητά μας και είναι ο πλούτος μας. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι βλέπουμε πολύ θετικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ένταξη του Κορινθιακού στο θαλάσσιο δίκτυο Νatura, το οποίο θα ακολουθηθεί από τα ανάλογα διαχειριστικά σχέδια, που θα καθορίσουν τις πολύ συγκεκριμένες ζώνες, δράσεις και κυρώσεις που θα υπάρχουν για την εφαρμογή τους.
Θεωρώ κρίσιμο να εντοπίσω ότι μία τέτοια δράση πρέπει να προχωρήσει, πρέπει όμως να συνοδευτεί και με τον απαραίτητο έλεγχο στην εφαρμογή αυτών των προβλέψεων και σχεδίων. Για πρώτη φορά μια διακυβέρνηση - είναι γεγονός - φθάνει σε ένα τέτοιο σημείο και πρέπει να το ολοκληρώσει, αλλά είναι απαραίτητο να ακολουθήσει και έλεγχος της εφαρμογής μετά τα σχέδια, όπως και έλεγχοι συμμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ υπάρχουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα που επωφελούνται από αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση του Κορινθιακού, αλλά και από την έλλειψη αυστηρών κανόνων στη λειτουργία του.
Δεύτερον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα δίκτυο natura δεν σημαίνει και απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας στον Κορινθιακό, αλλά αποτελεί έναν αυστηρό καθορισμό περιοχών και δράσεων. Στόχος είναι να αποτραπούν και να σταματήσουν τα φαινόμενα της υπεραλίευσης, της παράνομης αλιείας, της μόλυνσης και ρύπανσης του Κορινθιακού, αλλά και άλλων ενεργειών, όπως οι αμμοληψίες που συμβάλλουν στο φαινόμενο της διάβρωσης. Βέβαια, η διάβρωση πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Υπουργείου, και με ήπιες παρεμβάσεις.
Αυτές οι κινήσεις θα είναι επ’ ωφελεία τόσο των πολιτών, και αναφέρομαι τόσο στους λουόμενους, στους παραθεριστές, μέχρι και στους ανθρώπους που είναι στις οικολογικές οργανώσεις και έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, όσο και σε εμάς για την καθημερινότητά μας. Επίσης, θα είναι πολύ σημαντικές και για τους επαγγελματίες ψαράδες και τους λοιπούς επαγγελματίες του Κορινθιακού, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους, σεβόμενοι το οικοσύστημα και τους νόμους. Εκτός των παραπάνω αυτές οι κινήσεις θα είναι σημαντικές και για τους δήμους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν συγκεκριμένα προγράμματα και χρηματοδότηση για βιολογικούς καθαρισμούς και άλλες παρεμβάσεις και υποδομές, που θα βάλουν τέλος στην επιβάρυνση του Κορινθιακού κόλπου, ενός κλειστού κόλπου που ανανεώνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε περίπου εκατό χρόνια.
Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στο αναπτυξιακό σκέλος. Για την ανάδειξη της αισθητικής ομορφιάς του Κορινθιακού, είναι απαραίτητες αυτές οι ενέργειες. Για την έρευνα για τα κητώδη, όπως τα δελφίνια που έχουν ευρωπαϊκό - διεθνές ενδιαφέρον και αξία. Για το τουριστικό κομμάτι επίσης, για το οποίο η ζωντάνια του Κορινθιακού εγγυάται την διασφάλιση του και την ενίσχυσή του.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε αυτές τις ενέργειες, γιατί η κατάσταση στον Κορινθιακό είναι οριακή. Για τους ανθρώπους που ασχολούνται στο πεδίο αυτό είναι ίσως και πέρα του οριακού. Σαν οικολογία και σαν Αριστερά αυτά είναι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε.
Η ερώτηση που ήθελα να απευθύνω προς τους φορείς είναι ως προς τα πιο βραχυπρόθεσμα και άμεσα μέτρα, για το θέμα των μεδουσών, το οποίο είναι ένα δύσκολο θέμα και θέλει μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση. Επειδή όμως ακούγονται διάφορα και κυκλοφορούν διαφορά, να ακούσουμε και την επιστημονική άποψη γύρω από το φαινόμενο αυτό και την άμεση αντιμετώπιση του».