ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


Άρθρο του υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας Στέλιου Μάρκελλου
Facebook, www.steliosmarkellos.gr

Ιστορική Περαχώρα Κορινθίας: Για όσους δεν είναι τυφλωμένοι απ την τεχνητή λάμψη, φως του πολιτισμού, της γνώσης, της ανάπτυξης, με το στοχαστικό παρελθόν της και με το Μουσείο της. Μας επαναφέρει σε πνεύμα ρεαλισμού. Μας τονίζει συνεχώς, πως φως και ζωή συνιστούν αλήθειες θεμελιώδεις. Μας κατευθύνει ανέκαθεν σε πιο φωτισμένους δρόμους. Μας υπενθυμίζει τη σχέση Θεός και άνθρωπος. Ζωή και θάνατος. Λειτουργεί δε το εν λόγω Μουσείο της μέχρι και το 1981, που καταστρέφεται από τον ισχυρότατο σεισμό. Μετά αυτόν τον σεισμό, τα εκθέματα του Περαχωρίτικου Μουσείου, που υπάρχει από το έτος 1938 ! με πλήθος αξιολογότατων ευρημάτων, μεταφέρονται υποχρεωτικά στο γειτονικό, πλησιέστερο Μουσείο Ισθμίας.

Έκτοτε, πολλές ενέργειες έγιναν, για την ανέγερση και λειτουργία νέου Μουσείου στο Δ.Δ.Περαχώρας. Αγοράστηκαν 4 στρέμματα από το Δήμο Λουτρακίου, που προσαρτήθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Το δε 2005, υπεγράφη απόφαση από το ΥΠ.ΠΟ, παραχώρησης 16 στρεμμάτων, για την ανέγερση ενός Μουσείου Αρχαιλογικού-Βυζαντινού. Το θέμα ΟΜΩΣ παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα. Η όποια προσπάθεια πνίγεται στα απρόοπτα, παρά τις οχλήσεις παραγόντων προς το ΥΠ.ΠΟ. Παρά τις αντιδράσεις και τις δομικές αντιρρήσεις των ανθρώπων του πνεύματος, του στοχασμού, προς τις διαπιστωμένες-υπαρκτές ανάγκες.

Άραγε, προτίθεται η Πολιτεία να προχωρήσει τις διαδικασίες, για την ανέγερση νέου Μουσείου στο Δ.Δ.Περαχώρας, ώστε να αποκατασταθεί μετά 30 έστω χρόνια η υποχρέωση προς τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής μας ; Διότι τα Μουσεία εν γένει, διευρύνουν τον κύκλο επιρροής τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά, με τα χίλια μύρια μηνύματα, που στέλνουν σε μας των σύγχρονων καιρών. Αποτελούν τον κρίκο επαφής παρελθόντος και μέλλοντος. Επιβάλουν τον αέναο, συνεχή διάλογο ανάμεσα στο χθες και στο αύριο.